Boerentoren geopend

Boerentoren geopend

geopend

1931 – De 87,5 meter hoge in Antwerpen was de allereerste wolkenkrabber op het Europese vasteland. Ondanks dat er destijds met cynisme naar de gekeken werd, willen de Antwerpenaren de niet meer kwijt.

De toren werd gebouwd naar een ontwerp van Jan van Hoenacker. Het gebouw, waaraan in 1929 werd begonnen, werd in art deco-stijl opgetrokken en was in die tijd een revolutionair project. Tot in de jaren ’50 bleef de Boerentoren het hoogste torengebouw van Europa.

De Boerentoren heeft haar naam te danken aan de bank die zich in de toren vestigde, en die voornamelijk boeren als klanten had. Later ontstond door een aantal fusies de KBC-Bank, maar de term “Boerentoren” bleef altijd gebruikt worden.

De toren werd in 1976 gerestaureerd en werd uiteindelijk 97 meter hoog. Op dat moment was alleen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen nog hoger. De Antwerpenaren waren in de jaren ’30 niet blij met de Boerentoren. Toen echter in de jaren ’60 plannen waren om de toren te vervangen, stootte dit op grootste protesten. Een nieuwe toren bleek uiteindelijk onhaalbaar.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*