Ongeval kerncentrale Three Mile Island

– De kerncentrale Three Mile Island in Harrisburg, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, kreeg te maken met een ongeval. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot slechts economische schade.

Aanvankelijk begon het ongeval met een kleine storing in het koelcircuit. De temperatuur van het water steeg waarna de reactor zich automatisch uitschakelde. De druk in de reactor bleef toenemen en werd afgevoerd door middel van een ventiel. Dit ventiel opende automatisch, maar kon alleen handmatig gedicht worden. Een fout in het ontwerp was hiervan de oorzaak.

Een groot deel van het koelwater liep uit de reactor, waardoor de temperatuur weer opliep. Uiteindelijk raakte de reactor beschadigd en kwamen er radioactieve gassen vrij. De mensen in de controlekamer waren niet voorbereid op een dusdanige situatie, maar ze konden de situatie uiteindelijk net op tijd onder controle krijgen.

Aangezien er radioactieve gassen vrij kwamen, deed men gedurende een periode van 18 jaar onderzoeken bij de mensen in de omgeving. Uiteindelijk bleek niemand extra radioactieve straling opgelopen te hebben. De reactor kon echter niet meer gebruikt worden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*