Grote brand in Moerdijk

2011 – Bij het chemiebedrijf in Moerdijk ontstond een grote brand waarbij giftige stoffen betrokken waren. Het duurde een halve dag om het vuur onder controle te krijgen. De schade liep op tot € 71 miljoen.

De rookwolken die vrijkwamen bij de brand verspreidden zich over een groot gebied. Vanwege de vele rook werd het weg-, spoor- en waterverkeer in de nabije omgeving stilgelegd. De rookwolken bereikten een hoogte van 500 meter en waren ver buiten Moerdijk zichtbaar.

De brandweer kon moeilijk dichtbij komen, waardoor er op afstond geblust moest worden. Er werden diverse explosies op het terrein van Chemie-Pack gemeld, wat het blussen vertraagde. Men kon uiteindelijk rond 1 uur ’s nachts het signaal "Brandmeester" geven. Er diende nog geruime tijd nageblust worden.

De oorzaak van de brand in Moerdijk had te maken met het ontdooien van een pomp met een gasbrander. Chemie-Pack werd aansprakelijk gesteld en werd ruim 7 maanden na de brand failliet verklaard.

Er waren volgens de autoriteiten geen gevaarlijke concentraties giftige stoffen vrijgekomen bij de brand, maar uiteindelijk hadden toch ruim 170 mensen zich gemeld met lichamelijke klachten naar aanleiding van de brand.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*