Smog in Londen eist duizenden levens

Smog in Londen eist duizenden levens

Smog in Londen eist duizenden levens

1952 – De zeer dichte smog die sinds 4 december 1952 boven Londen hing, loste op toen de wind toenam. De smog kostte aan meer dan 4000 mensen het leven.

De smog was veroorzaakt door het vele stoken van kolen en een hoge luchtvochtigheid gepaard met nauwelijks wind. De smog zorgde ervoor dat men nauwelijks nog zicht had. De smog vond ook zijn weg binnen in de gebouwen en het vervoer werd vrijwel volledig stilgelegd. Ook werden nabijgelegen vliegvelden gesloten.

Het aantal doden ten tijde van de smog lag vele malen hoger dan op normale dagen. Mensen met long- of hartziekten stierven en in de dagen dat de smog het ergste was, op 8 en 9 december, stierven er tot negen meer mensen dan normaal. De meeste mensen stierven door het inademen van de giftige stoffen in de lucht.

Toen de wind opstak verdween de smog vrij snel, maar ook in de maanden erna overleden er meer mensen aan long- en hartziekten dan normaal. De smogramp in Londen was de directe aanleiding voor de introductie van de eerste Clean Air Act in 1956.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*