Ryan White overleden aan aids

– De jonge Amerikaanse activist tegen /Aids overleed op 18-jarige leeftijd zelf aan de . Hij werd het toonbeeld van de strijd tegen aids en werd boegbeeld voor een wet en diverse songs.

Ryan Wayne White werd geboren in Kokomo op 6 december 1971. Op 13-jarige leeftijd raakte Ryan White besmet met de HIV-infectie door een bloedinfuus en hij kreeg vervolgens de ziekte AIDS. Toen dit bekend werd, werd Ryan White niet meer toegelaten tot zijn middelbare school.

Na een rechtszaak tegen de school lukte het de familie om hem weer toe te laten op de school. Deze reactie en het feit dat Ryan White de ziekte had opgelopen via een infuus en niet door onveilig geslachtsverkeer zorgde ervoor dat hij een symboolfiguur werd.

Hij kwam hierdoor onder andere in contact met Ronald Reagan, die hiermee ook meer aandacht op het probleem vestigde. Op Ryan White’s begrafenis zong Elton John een lied en even later droeg Michael Jackson het lied ‘Gone Too Soon’op aan Ryan.

Later dat jaar nam het Amerikaans Congres een nieuwe wet aan, die zorgde voor het verlenen van medische zorg aan Aids-patienten die zelf een behandeling niet konden veroorloven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*