Project X Haren uit de hand gelopen

Project X Haren uit de hand gelopen (Bron: http://www.harenerweekblad.nl)

Haren uit de hand gelopen

– Naar aanleiding van een openbare uitnodiging voor een verjaardagsfeestje op Facebook besloten duizenden jongeren naar het Groningse Haren te gaan. Wat begon als een ludiek mondde uit in chaos, waarbij geweld tegen de ME niet geschuwd werd. Er werden tuinen, auto’s en winkels volledig vernield. Er vielen meer dan 30 gewonden en de schade werd op minimaal € 1.000.000,- geschat.

De 15-jarige Merthe kondigde op 7 september haar verjaardagsfeest aan op Facebook, maar ze koos voor een openbaar feest, in plaats van een feestje voor alleen genodigden. Het evenement werd echter wel snel weer verwijderd, maar was ondertussen wel opgevallen, waarna het opnieuw aangemaakt werd. Onder de naam Project X, verwijzend naar de gelijknamige film, werden tienduizenden mensen uitgenodigd. Inmiddels was het de landelijke media ook opgevallen, waardoor de hype nog groter werd.

Op 20 september, een dag voor het feest, hadden al meer dan 30.000 mensen aangegeven te komen. De burgemeester van Haren waarschuwde meermalen dat er geen feest was en vroeg iedereen om vooral niet naar Haren te komen.  Op vrijdag de 21e waren diverse landelijke media naar de, inmiddels afgezette, straat van het bewuste meisje gekomen. Vele mensen kwamen een kijkje nemen in Haren om te zien of er echt een feestje was. In eerste instantie was het ook erg gezellig en leek de ludieke actie niet tot de verwachte problemen te leiden.

Rond 20:30u sloeg de sfeer ineens om. De gemeente had niets geregeld om de toestroom van jongeren op te vangen en een aantal mensen begon stenen uit de straat te halen en te gooien . Naast bakstenen werden ook borden en fietsen over straat gegooid. De jongeren bleven toestromen en de ingezette ME kon de situatie niet onder controle krijgen. Een deel van de jongeren trok naar het centrum waar winkelruiten ingegooid werden, auto in brand gestoken en de Albert Heijn werd zelfs leeggeroofd.

Er werden tientallen bussen ingezet om de mensen uit Haren te brengen, vele raakten beschadigd door stenen en andere projectielen. Het duurde tot aan het begin van de nacht voordat de rust weer langzaam terugkeerde in Haren.

De relschoppers, die verantwoordelijk waren voor de chaos bij Project X Haren, konden grotendeels geïdentificeerd worden door het vele beeldmateriaal wat beschikbaar was. De aanwezige cameraploegen hadden de hele avond gefilmd en duizenden jongeren hadden met hun telefoons filmpjes gemaakt en op internet gezet. Hierdoor konden meer dan 60 mensen gearresteerd worden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*