Pieter Menten veroordeeld voor executie van Poolse burgers

Pieter Menten veroordeeld voor executie van Poolse burgers

Pieter Menten veroordeeld voor executie van Poolse burgers

– Pieter Menten werd veroordeeld voor zijn daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd onder andere verantwoordelijk gehouden voor de executie van 200 Poolse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De welgestelde Nederlandse zakenman had zich voor de Tweede Wereldoorlog gevestigd in Polen en sloot zich bij de SS aan toen Duitsland een groot deel van Polen had bezet. Hij hielp hen eerst alleen als tolk maar al snel maakte hij zich schuldig aan kunstroof, uitkiezen van Joodse families voor executies en andere Nazi-activiteiten in Polen.

In 1949 werd hij slechts veroordeeld voor acht maanden gevangenisstraf, doordat zijn advocaat hem vrij wist te pleiten van de meeste van de beschuldigingen. Daarna genoot hij van zijn rijkdom, waarvan men niet kon achterhalen waar het vandaan kwam.

De zaak kreeg een nieuwe wending toen Menten enkele kunstwerken wilde laten veilen. Zijn misdaden in Polen kwamen aan het licht, waarna hij opnieuw gearresteerd zou worden. Hij vluchtte echter een dag voor zijn geplande arrestatie met zijn vrouw naar Zwitserland. Uiteindelijk werd hij op 6 december 1976 gearresteerd.

Menten werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 100.000,- gulden. Hij kwam in 1985 vrij en stierf op 14 november 1987 op 88-jarige leeftijd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*