Algemeen

Oliecrisis treft Nederland

Oliecrisis treft Nederland
Oliecrisis treft Nederland

20 oktober 1973 – In navolging van de boycot aan onder andere de Verenigde Staten werd ook Nederland getroffen door de olieboycot vanuit het Midden Oosten. Meer dan 50% van de Nederlandse olie kwam uit dit gebied.

De aanleiding van de boycot begon met de Yom Kippoer oorlog twee weken eerder. De OPEC, de vereniging van de Arabische olieproducerende en exporterende landen, besloot om de landen die Israël steun gaven onder druk te zetten door op 18 oktober de prijzen met 70% te verhogen.

Vervolgens stopten onder andere Algerije, Koeweit en Saudie Arabië met de olietoevoer aan Nederland. Nederland steunde hun vijand, de Israëli. Naast Nederland werd ook de Verenigde Staten gedupeerd door de boycot. Landen zoals Engeland en Frankrijk hadden slechts te maken met een lichte beperking op invoer van olie uit het Midden Oosten.

De boycot zorgde in Nederland voor beperkingen op energieverbruik en de eerste autoloze zondagen. De Nederlandse regering ging daarnaast snel op zoek naar alternatieven. De verwachte werkeloosheid bleef uit.

Nadat Nederland onder andere haar onvoorwaardelijke steun aan Israël ingetrokken had, werd op 10 juli 1974 de boycot officieel beëindigd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button