Milieu-activist en vakbondsleider Chico Mendes doodgeschoten

Milieu-activist en vakbondsleider Chico Mendes doodgeschoten

Milieu- en vakbondsleider doodgeschoten

1988 – De milieu-activist en vakbondsleider Chico Mendes werd voor zijn huis in Xapurí doodgeschoten door twee landeigenaren, die later in hoger beroep werden vrijgesproken voor de moord.

Francisco Alves Mendes Filho werd geboren op 15 december 1944 in Xapurí. Mendes kwam uit een arm arbeidersgezin en ze werkten allen op de rubbertapplantages. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de vraag naar rubber minder en werden grote gedeeltes van de regenwouden gekapt.

Hierdoor moesten vele rubbertappers, waaronder de familie Mendes, naar de grote stad verhuizen. Chico Mendes zag grote bosrijke gebieden op illegale wijze door boeren ontbost worden. Samen met het inheemse volk ging hij de strijd aan tegen de boeren.

Hij maakte altijd een menselijk schild om de boeren tot stoppen te dwingen. Hij werd steeds bekender en werd uiteindelijk vakbondsleider van de rubbertappers en begon een politieke partij. Mendes won vele prijzen en gaf over de hele wereld lezingen. Dit zorgde natuurlijk voor veel vijanden.

Dit laatste werd hem fataal; hij werd door twee boze boeren voor zijn huis doodgeschoten. Mendes werd 44 jaar oud.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*