Lawrence of Arabia overleden na motorongeluk

– De Brit Thomas Edward Lawrende kreeg een legendarische status gedurende de door samen met de Arabieren in opstand te komen tegen het Turkse Ottomaanse rijk.

T.E. Lawrence werd op 16 augustus 1888 geboren in Wales. Hij vertrok in 1909 om als archeoloog aan de slag te gaan in Zuid-Turkije en leerde daar Arabisch spreken. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak besloot hij zich aan te melden bij het Britse leger.

Door zijn kennis van de taal werd hij aangesteld om het Britse leger en de verschillende Arabische stammen samen te laten vechten tegen de Duitsers en Turken. Het lukte hem om een front te vormen en in 1916 brak de Arabische opstand, onder leiding van Emir Faisal, de latere koning van Irak, uit.

Dankzij de Britse financiele steun en zijn drang naar de Arabische onafhankelijkheid lukte het hem om in 1917 Akaba en in 1918 Damascus te veroveren. Tot zijn teleurstelling werden de landen in het Midden-Oosten na de oorlog verdeeld tussen de Fransen en Britten.

Na de oorlog werkte hij nog als adviseur van onder andere Faisal en een korte tijd als adviseur van Winston Churchill. Door zijn bekendheid werd het vervolgens erg moeilijk nog in het leger te opereren.

Slechts enkele weken nadat Thomas Edward Lawrence met pensioen was gegaan, overleed hij door een motorongeluk vlakbij zijn huis. Hij werd 46 jaar oud.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*