Hevige rellen in Griekenland na dood puber

Hevige rellen in Griekenland na dood puber

Hevige rellen in na dood puber

2008 – Tijdens een confrontatie tussen een groep jongeren en de politie werd de 15-jarige Grigoropoulos geraakt door een waarschuwingsschot. Zijn overlijden leidde tot hevige rellen in het hele land.

Op 6 december werd in Athene een politiewagen bekogeld door een groep van dertig jongeren. De betrokken politieagenten voelden zich op een zeker moment dermate bedreigd dat zij een waarschuwingsschot losten.

Dit schot ketste echter af en raakte de 15-jarige Grigoropoulos, waaraan deze overleed. Net als in de voorsteden van Parijs, waar in 2005 na de dood van een jongen hevige rellen uitbraken, ontstond in Athene ook een zeer bedreigende situatie.

In maar liefst 25 Griekse steden en op Cyprus kwamen protesten op gang en braken er ongeregeldheden uit, die minstens tien dagen aanhielden. Gedurende die tijd werden er tientallen politiebureaus bekogeld met stenen en brandbommen.

Verder werden er in de hele stad branden gesticht en scholgebouwen bezet. In het buitenland, in Duitsland en Engeland werden een de Griekse ambassades bezet door demonstranten en het geweld sloeg ook over naar Denemarken en Spanje.

Door optreden van boze winkeleigenaren en de politie kwam er langzaamaan een einde aan alle ongeregeldheden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*