Geronimo overleden

Geronimo overleden

Geronimo

– De Noord-Amerikaanse van de indianenstam Chiricahua- overleed op een vermoedelijke leeftijd van 79 jaar aan de gevolgen van een .

De exacte geboortedatum van de indianenleider is onbekend, maar men vermoedt dat hij in 1829 werd geboren. Zijn Apachenaam luidde Goyaale, wat “ hij die geeuwt” betekent, maar dit werd verbasterd naar Geronimo.

De Apachestam was een reservaat toegewezen door de Amerikaanse overheid. De indianenleider was bang dat zijn stam uitgeroeid zou worden. Geronimo ontsnapte daarom diverse malen uit het reservaat maar in 1886 gaf hij, met 35 andere indianen, zich definitief over. Er waren ruim 5000 manschappen nodig om deze indianen te vangen. Later kreeg hij spijt van deze beslissing.

De indianen werden uiteindelijk in 1894 vrijgelaten. Op dat moment was al 80% van zijn stam overleden en waren er nog slechts 265 Apaches over. Geronimo bracht zijn laatste jaren door als verkoper van souvenirs aan toeristen.

Hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking die hij had opgelopen na een val van zijn paard, waarna hij een nacht lang in een greppel had gelegen. Geronimo werd begraven op het Apache kerkhof van Fort Sill, waar nog 300 andere leden van zijn stam begraven lagen.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*