Foto’s Jolanda Venema gepubliceerd

1988 – De foto’s van de verstandelijke gehandicapte Jolanda Venema, naakt met een Zweedse band om haar middel, schokten heel . De zaak Venema bracht in een debat op gang over de kwaliteit van de gehandicaptenzorg.

Jolanda Venema, geboren op 27 november 1965, kon door haar beperking niet thuis wonen en woonde daarom sinds 1972 in het Hendrik in Assen. De artsen en begeleiders probeerden diversen methoden om haar gedrag te verbeteren, maar ze bleek vaak zeer agressief en onhandelbaar. Ze werd daarom regelmatig vastgebonden in haar kamer.

De ouders van Jolanda waren het hier niet mee eens, maar konden niks uithalen, totdat ze in oktober 1988 hun dochter helemaal alleen, naakt en een buikband om haar middel aantroffen. Ze lag op de grond tussen de vieze was en haar eigen ontlasting. Ze maakten foto’s en stapten naar de inspectie van Volksgezondheid. Deze was echter bang voor de politieke consequenties, waarna de familie Venema naar de Leeuwarder Courant stapten om hun verhaal te doen.

Het verhaal werd langzaam opgepakt door andere media en nadat de kwestie Jolanda Venema op de radio kwam, stortten de hele Nederlandse media zich op de zaak. Deze aandacht leidde tot Kamervragen en er werd extra geld vrijgemaakt om de leefomstandigheden van Jolanda te verbeteren.

Niet alleen de leefomstandigheden van Jolanda Venema verbeterden, dit gold voor de andere naar schatting 2500 verstandelijk gehandicapten die in een vergelijkbare situatie verkeerden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*