Ernest Shackleton bereikt bijna de Zuidpool

Ernest Shackleton bereikt bijna de Zuidpool

Ernest Shackleton bereikt bijna de Zuidpool

– De Britse kwam met drie andere expeditieleden tot op 156 kilometer van de geografische Zuidpool. Hiermee kwam Ernest Shackleton dichterbij de geografische Zuidpool ooit iemand eerder geweest was.

De Brittish Antartic Expedition vertrok op 1 januari 1908 vanuit Nieuw-Zeeland. Met de Nimrod voer men naar MacMurdo Sound, eigendom van ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott, omdat het beoogde Bay of Whales onbereikbaar was.

Vanuit het basiskamp, in de krater van Mount Erebus werden twee tochten ondernomen: één naar de magnetische zuidpool en één naar de geografische zuidpool.

De met Ernest Shackleton vertrok op 29 oktober 1908 richting de geografische Zuidpool. Onderweg raakte men door het proviand heen en moest men de pony’s, die als bagagedragers dienden, opeten om te overleven. Op 27 december bereikte men de Antarctische hoogvlakte. De weg naar de geografische zuidpool lagen open, maar het begon te stormen en in de dagen erop kwam men nauwelijks verder.

Men besloot uiteindelijk om op 156 kilometer van de geografische Zuidpool terug te keren Op de terugweg werd Shackleton gedwongen twee van zijn mannen achter te laten, maar uiteindelijk wisten ze toch allemaal veilig de Nimrod te bereiken.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*