Erik Hazelhoff Roelfzema overleden

Erik Hazelhoff Roelfzema overleden

Erik Hazelhoff Roelfzema

2007 – De Soldaat van Oranje overleed op 90-jarige leeftijd in Honoka’a in Hawaï. Hij werd bekend als Nederlands verzetstrijder tijdens de en was goed bevriend met de Oranjes.

Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema werd op 3 april 1917 op Java geboren. In de jaren dertig vertrok het gezin naar Nederland, waar Erik rechten ging studeren in Leiden. In februari 1941, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, schreef hij het ‘Leids manifest’ en verspreidde dit door heel Leiden. De universiteit moest vervolgens gesloten worden van de Duitsers. Niet veel later vertrok Hazelhoff Roelfzema naar Engeland.

Vanuit Engeland voerde hij samen met andere landingen uit om zendapparatuur voor het Nederlandse verzet af te leveren en belangrijke personen op te halen. Hij werd vervolgens piloot bij de RAF en aan het eind van de oorlog was hij door koningin Wilhelmina aangesteld als adjudant van de koningin.

Na de oorlog vertrok Erik Hazelhoff Roelfzema naar Amerika waar hij onder andere voor de NBC werkte en probeerde later de Molukkers te helpen met hun eigen republiek te krijgen.

In de jaren ’70 schreef Erik een aantal boeken, waaronder Soldaat van Oranje, die later verfilmd werd. In 1980 huldigde hij Beatrix in als Koningin der Nederland. Zijn laatste jaren bracht hij met zijn vrouw door op Hawaï. Zijn as werd overgedracht naar Wassenaar.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. p.grijpink zegt:

    getoonde foto is niet van Eric hazelhof maar van Bob van der stock.

Laat wat van je horen

*