Eerste Gay Pride

– Onder leiding van Siep de Haan werd voor het eerst de Gay Pride in Amsterdam gehouden. De Gay Pride was georganiseerd als een feest om de vrijheid en diversiteit van homoseksualiteit te vieren.

Al sinds medio jaren ‘ 70 vonden er in demonstraties plaats gericht op de anti-homo houding elders in de wereld. Vanaf 1977 werden deze demonstraties jaarlijks gehouden en omgedoopt tot Roze Zaterdag. Toen in 1994 de Roze Zaterdag opnieuw in Amsterdam georganiseerd werd, maar, in combinatie met EuroPride, flopte, wilde de Gay Business Amsterdam graag iets organiseren om de naam van Amsterdam als uitgaansplek voor homo’s te behouden.

Om het evenement te onderscheiden van Roze Zaterdag werd er gekozen om het als een feest te benaderen en het in de vorm  van een botenparade door de grachten van Amsterdam uit te voeren. Het evenement werd Amsterdam Pride genoemd.

Aanvankelijk leek het erop dat het geen succes zou gaan worden en de organisatie wilde zelfs het evenement afblazen. Uiteindelijk zette men door en tot grote verbazing van de organisatoren bleken er duizenden mensen zich langs het water verzameld te hebben.

Amsterdam Pride was een groot succes en al gauw omgedoopt tot Gay Pride, wat vervolgens een jaarlijks terugkerend evenement werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*