Algemeen

De eerste autoloze zondag

De eerste autoloze zondag
De eerste autoloze zondag

25 november 1956 – De eerste reeks autoloze zondagen vond plaats na de Suez-crisis en de Hongaarse Opstand. Niet alleen was de olie-toevoer verstoord, maar er was een grote angst voor vijandelijkheden tussen de NAVO en de Sovjet-Unie.
 

Om deze reden werd de eerste autoloze zondag afgekondigd. Uiteindelijk zou het een reeks van zondagen zijn tot 20 januari 1957. Alleen mensen met een speciale ontheffing mochten op deze dagen gebruik maken van de auto, zoals politie en ambulances.

Ten tijde van de oliecrisis in 1973 werd er onder leiding van den Uyl een tweede reeks autoloze zondagen afgekondigd. Nadat Nederland namelijk in de Jom Kippoeroorlog de zijde van Israël koos, draaiden een paar Arabische olieproducerende landen de kraan naar Nederland dicht.

Het bleek echter dat het olieverbruik door de autoloze zondagen niet afnam, men ging eenvoudig op zaterdag meer autorijden. De Nederlandse bevolking zag de zondagen niet als onaangenaam, koetsen werden weer opgepoetst en fietsers en rolschaatsers namen bezit van de wegen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button