Damschreeuwer verstoord Dodenherdenking

– Een 38-jarige man zorgde voor grote paniek tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking. Tegen het einde van de twee minuten stilte begon hij ineens te schreeuwen, waarna paniek uitbrak.

De Koninklijke familie werd direct in veiligheid gebracht. Toen bleek dat er paniek was ontstaan om niets, keerde de Koninklijke familie terug naar het Monument op de Dam om de herdenking voort te zetten.

Zoals altijd was de Dam gevuld met duizenden mensen. Tijdens de twee minuten stilte klonk vanaf het Rokin ineens een vier seconde lange en harde schreeuw. De mensen raakten in paniek en dachten vermoedelijk aan een aanslag. De man, verkleed als orthodoxe Jood, had zich al hinderlijk in de menigte gedragen. De menigte probeerde te vluchten en er vielen tientallen gewonden door de verdrukking.

De Damschreeuwer kon direct opgepakt worden en werd uiteindelijk tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk, veroordeeld. Het was voor het eerst dat de Dodenherdenking, voor het eerst gehouden op 9 mei 1945, verstoord werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*