Aletta Jacobs overleden

Aletta Jacobs overleden

overleden

– Aletta Jacobs, de eerste vrouw die in succesvol een universitaire studie afrondde, overleed op 75-jarige leeftijd. Haar laatste jaren was ze nog steeds actief om meer gelijkheid voor vrouwen te krijgen.

Aletta Jacobs werd op 9 februari 1854 geboren in Sappemeer. Haar vader was huisarts en vanaf jongs af aan wilde ze ook arts worden. Studeren was echter voor mannen weggelegd, maar het lukte haar om te slagen als leerling-apotheker. Vervolgens kreeg Jabocs als eerste Nederlandse vrouw de mogelijkheid om examen te doen aan het hbs, waarna ze minister Thorbecke vroeg om te studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

Ze rondde de opleiding af en werd de eerste Nederlandse vrouw die afstudeerde aan de universiteit. In 1879 ging ze als huisarts aan het werk in Amsterdam. Aletta Jacobs voldeed als arts aan de loongrens om te mogen kiezen, waarna er een verbod werd opgesteld voor vrouwen. Ze streed voor het vrouwen , richtte in 1894 de Vereeniging voor op en in 1919 werd het vrouwenstemrecht in Nederland in de wet opgenomen.

Aletta Jacobs trad in 1892 in het huwelijk en met haar echtgenoot Carel Victor Gerritsen kreeg ze een zoontje, die dezelfde nog overleed. De crematie van Aletta Jacobs in het enige crematorium in Nederland werd drukbezocht en voor het bioscoopjournaal gefilmd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*